čtvrtek 4. srpna 2011

Macross Frontier: The False Songstress


Kdysi dávno se tady objevilo preview skvělé anime série Macross Frontier, což je vlastně taková velká pocta původní sérii, která stála u zrodu druhého nejdůležitějšího mecha univerza (po Gundamu samozřejmě). Macross je prakticky první třída pro všechny kdo to myslí s mecha vážně a i když je hodně odlišný oproti Gundamu má přesto stále co nabídnout. Ve svém preview jsem se původní sérií (zde mám na mysli Frontier) nezabýval příliš do hloubky, ale pamatuju si, že v dané době to bylo moje anime nr. 1 a každý týden jsem netrpělivě čekal na release dalšího dílu. K samotné recenzi Frontieru jsem se už nakonec nedostal, nicméně to bylo skvělé anime a hodnotím ho určitě na takových 90%, úplná stovka to není zejména kvůli otevřenějšímu konci a celkově zběsilému tempu posledních tří dílů. No a nyní se konečně dostáváme k tématu tohoto článku a sice se jedná o první film, který se pokouší převyprávět první polovinu Frontieru, resp. prvních 13 dílů ze série. Schválně zdurazňuji převyprávět, protože rozhodně nejde o doslovný přepis seriálu (jako např. u současných NGE filmů).

Děj se opět točí okolo základní osy seriálu (popis naleznete v původním preview), nicméně je zde hned několik zásadních změn. Film musí logicky pracovat s menší časovou stopáží, než 26-ti dílný seriál a i proto jsou zde některé změny takříkajíc z nutnosti provedené a ne vždy působí přirozeně. O co se konkrétně jedná? Takže Ranka se zná s Altem od úplného začátku a je do něj už i zamilovaná, Alto posléze potká Sheryl opět na jejím koncertu a při prvním útoku Vajra jí zachrání také život. Brera se objevuje již také hned v prvních minutách a vystupuje coby Sherylin bodyguard. Sheryl ztrácí zase svou náušnici, Alto ji hledá a tohle slouží jako nucená odbočka k většímu prohloubení jejich vztahu, což kulminuje ve známé scéně, kdy Sheryl dává Altovi polibek u fontány, což má být jakýsi začátek onoho v seriálu tak dobře propracovaného milostného trojúhelníku, který je zde však ve velmi zkrácené a nepříliš uvěřitelné podobě. To je docela škoda, protože se určitě jednalo o jednu z hlavních předností seriálu. Druhou stranu kontroverzní mince ,,převyprávění'' je sympaticky nízký počet recyklovaných scén, po srovnání s původními díly jich skutečně zbyde pouze několik (ani první koncert Sheryl nezůstal ve své původní podobě). Přirozeně nepříjemný je otevřený konec, kdy děj kulminuje po jednom větším útoku Vajra na samotný Frontier, přičemž hlavní zápletka postupně odhalovaná v rámci 13 dílů seriálu je zde pouze jemně načrtnuta a hlavní antagonistka Grace má jen velmi malý prostor. Zajímavé je určitě zjištění, že druhý film v pořadí s názvem The Wings of Goodbye má obsahovat alternativní konec, což bude určitě zajímavé a možná se dočkáme i nějakého rozuzlení v rámci trojice Ranka - Alto - Sheryl.

Macross to jsou především vynikající songy, bohužel (a je to pouze můj značně subjektivní názor)ty nové prezentované zejména v rámci Sheryliných koncertů jednoduše nedosahují kvalit seriálových pecek. Žádná jasná hitovka typu Triangular, What 'Bout My Star nebo Diamond Crevasse se zde nenachází a nejlepší části soundtracku jsou tak reprízy již seriálem ověřených trvalek. Je to dvojnásobná škoda, protože právě spojení hudby a bojových scén (resp. výrazná role hudby v samotném příběhu) činí Macross unikátním. Neoriginalita a nevýraznost nových singlů se projeví už v kontrastu s pomalu zpívaným Aimo a když nastoupí reprízy dalších fláků již s doprovodem kapely, tak již skutečně nemají nejmenší šanci. Doufám, že druhý film na tom bude po hudební stránce lépe.

Závěrem je nutné dodat, že tento film ačkoliv obsahuje několik zajímavých doprovodných scén (pohřeb Henryho Gilliama, Sheryl a Alto na výletě na Island 3 apod.) tak kvalit seriálu nedosahuje, proto bych všem doporučil nejdříve shlédnout seriál a až poté se podívat na film, který je spíš takovou třešničkou na dortu. Příliš zkrácené budování vztahů mezi jednotlivými postavami, praktické opomíjení některých vedlejších postav spolu s nepříliš povedeným soundtrackem jednoznačně táhnou tento počin dolů do hlubin šedého průměru. Určitě to není nedívatelné, koneckonců je to pořád Macross, ale začátečníkům doporučuju jednoznačně skvělý seriál před průměrným filmem, třeba hodnocení vylepší druhý film, který bude k dostání v říjnu tohoto roku.

Žádné komentáře: