úterý 9. srpna 2011

Sons of Anarchy (Seasons 1-3)


Raději se přiznám hned na začátku: SoA jsem už jednou rozjížděl, ale nedostal jsem se přes třetí epizodu, nynější okurkové sezóna na poli seriálů mne však přinutila přehodnotit moji dřívější zbrklost a dát těmhle klukům od motocyklů druhou šanci. Na čsfd stejně psali, že se seriál rozjede pořádně až od druhé série, což je skutečně pravda a musím dodat, že ty první tři epizody jsou rovněž nejslabším článkem první série. Druhou šanci využili Sons dokonale a přiměli mně shlédnout všechny tři série čítající 13 dílů každá (na podzim bude uvedena čtvrtá série a předtím se snad ještě dočkáme webisod překlenujících mezeru mezi třetí a čtvrtou sérií), a o čem, že to celé vlastně je?

Charming je typické americké maloměsto, sympatický zapadákov s cedulí ,,the name says it all'' ležící někde v severní Kalifornii, tedy minimálně na první pohled. Nenajdete tu totiž žádný Wall Mart, Starbucks nebo shluky nově postavených domů přes kopírák, naopak Charming je obklopen lesy v soukromém vlastnictví a čas tu plyne zdánlivě pomaleji než v okolním světě. Je to však skutečně pouhé zdání, neboť případným developerům a dalším podnikavým duším stojí v cestě jedna velká překážka a sice místní motocyklový gang Sons of Anarchy, konkrétně jejich úplně první odnož (v originále charter) zvaná Redwood Original. Právě z členů tohoto ,,klubu'' se rekrutuje většina protagonistů seriálu. Sons totiž mají mnoho dalších charters rozesetých po celých Státech i v zámoří (konkrétně v Irsku, kam se v rámci třetí série i vypravíme na menší výlet), my jako diváci však sledujeme hlavně naši jednu charter a její problémy. Sons se totiž živí zejména černým obchodem se zbraněmi, které dováží až z Irska díky svému napojení na Real IRA (Irish Republican Army), za utržené peníze udržují ve svém městě pořádek a hlavně dbají na to, aby se v Charming za žádnou cenu neprodávaly drogy. Tenhle postoj přirozeně generuje nepřátele a tak se v průběhu seriálu setkáme s různými dalšími motocyklovými gangy, moderními neonacisty i psychopatickou agentkou ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms and Explosives), inu naši motorkáři se rozhodně nudit nebudou.

Kromě opatrného balancování na hraně mocenské rovnováhy se musí Sons potýkat i s osobními problémy a velké a důležité motivy jakými jsou pomsta, čest, věrnost atd. se postupně dostávají ke slovu. Řekl bych, že poměr mezi klubovou akcí a personal stuff je tak zhruba 50/50, záleží na konkrétním dílu, nicméně celý mix je poměrně dobře vyvážený, takže nejste ochuzeni ani o jednu stránku. Celý děj, který se občas trochu vleče, dobře podkresluje hudba složená povětšinou z málo známých a starších písniček. Tenhle seriál se určitě nehodí pro příznivce jednobarevných charakterů, protože zde narazíte pouze na různé odstíny šedi...

Sons of Anarchy mají své kouzlo, ale určitě nejsou seriálem pro každého, naopak vyžadují od diváka trochu trpělivosti, za kterou se však náležitě odmění. Příběh postupem času roste do větší šíře a vztahy mezi jednotlivými postavami nabývají ostřejších obrysů a náležitě se prohlubují, což je u dramatického seriálu jednoznačný úspěch. Pokud překonáte pomalejší rozjezd a celkově trošku rozpačitou první řadu, tak vás čeká slušná porce zábavy v doprovodu sympatických antihrdinů, kteří si jsou za svým klidně přes mrtvoly, avšak vždy za zvuků nějakého cool starého fláku. Jako celek tedy musím současných 39 epizod jedině doporučit.

Žádné komentáře: