čtvrtek 21. srpna 2008

Macross Frontier (Preview)


Nechci tu psát recenzi, protože tohle anime stále běží (aktuálně jsem u 19. dílu), ale přesto se nemůžu nepodělit alespoň o subjektivní dojmy, které nazvu prostě preview. 

Macross Frontier debutoval speciální verzí své první epizody (zvaná Special Edition nebo také DeCulture Edition) již v prosinci minulého roku, ale regulérně začal vycházet až v prvních měsících roku 2008 včetně mírně upravené verze první epizody. Již tehdy o Vánocích to pro mě byla událost - vzkříšení Macross série v uchvacujícím vizuálním kabátku...neodolal jsem. Zhlédl jsem první epizodu, a to jsem neměl dělat. Proč? Protože to cca dvouměsíční čekání mě málem zabilo...dovolím si tvrdit, že nyní (léto '08) je Macross F jedničkou na poli animace v mainstreamovém proudu japonské anime produkce. Může za to převážně obrovský rozpočet a také snaha animátorů vzdát hold svému již legendárnímu předchůdci. Původní série koneckonců spoluzaložila (spolu s prvním Gundamem) žánr Mecha; tam, kde Gundam vsadil na realismus (jakkoliv diskutabilní) se prosadil žánr Real Robot, zatímco Macross se vydal cestou větších výbuchů, barevnějších laserů a k většímu divákovu potěšení spatřil světlo světa žánr Giant Robot anime (např. z poslední doby vynikající Tengen Toppa Gurenn Lagann).

Nyní po mnoha letech se autoři Macross metauniverza rozhodli nakopnout sérii směrem k modernímu fanouškovi anime, což pochopili i v konkurenční Gundam stáji, a to již dříve vytvořením Gundam 00 (což není nic jiného než předělávka Gundam Wing, stejně jako Gundam SEED + SEED DESTINY jsou předělávkou původního Mobile Suit Gundam). Dnešní mainstreamový fanoušek nemá čas (a možná ani náladu) sledovat anime klasiky, ke kterým první Gundamy a Macross bezesporu patří. Proto je nutné starou látku recyklovat a naservírovat modernímu divákovi v přitažlivé formě. Starým harcovníkům to možné přijde jako svatokrádež, ale pro valnou většinu fans to má pouze a jen výhody, navíc potom zažíváte reverse pocity při sledování klasik (jako například já nyní u Gundam Wing).

Takže tu máte Macross - obrovskou flotilu lodí, která byla jako jedna z mnoha vyslána na cestu napříč galaxií po devastující válce s rasou obrů Zentradi (tyto události mapuje původní Macross z roku 1982) aby nalezla a zabydlela se na nové planetě vhodné pro lidstvo. Flotila lodí Frontier čelí útokům záhadných stvoření zvaných Vajra a ke slovu se dostává kromě tradiční armády i subkontraktor vlády S.M.S. (což zní trošku blbě, ale co). Tato soukromá vojenská organizace se nechává najímat na obranu flotily a disponuje nejnovějším typem variabilního bojového letounu VF-25 Messiah (Mesiáš).

Do víru událostí nás vrhnou tvůrci doslova po hlavě - již v první epizodě jsme svědky útoku Vajra na jednu z kolonizačních lodí; mladý student pilotní akademie Alto Saotome se shodou okolností stává pilotem Mesiáše a zachraňuje pohlednou dívku jménem Ranka Lee, postupně se oba seznámí a zpřátelí s intergalaktickou superstar Sheryl Nome a brzy mezi nimi vznikne mnohem více než jenom nevinné přátelství...

Macross je směsicí výborných písniček (které jsou chytře zakomponovány do děje), dobře napsaných postav (vehnaných do uvěřitelného milostného trojúhelníku), rychle laděných a efektních bojových scén a v neposlední řadě i vskutku dechberoucí animace. Je velice lehké si tuhle sérii zamilovat, navíc vás zde nebude moc otravovat ani všudypřítomný fanservis (i když ani jemu se nedá zcela uniknout). 

Pro epizody, vynikající soundtracky, mangu a vše možné i nemožné ohledně Frontieru i ostatních sérií doporučuji stránku macrosshare.blogspot.com

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

No, můj názor je přesně opačný:) Serii Macross se vyhýbám velkým obloukem... podíval jsem se na původní Macross z 80tých a tupější anime bych v mecha žánru hledal stěží... + ty debilní písničky, to aby se člověk neustále chytal za hlavu... tož tak:)

poi