sobota 29. října 2011

Macross Frontier: The Wings of Goodbye


Závěrečný díl filmové adaptace Macross Frontier mě nepříjemně překvapil, docela jsem se na něj těšil, ale výsledek je bohužel ještě slabší než díl první. Teoreticky měl tento film pokrýt druhou půlku původního seriálu (tedy díly 14-26) a jeho hlavním lákadlem měl být nový originální konec; ve skutečnosti však toho z děje seriálu nezůstalo mnoho a film je tak tvořen z velké části novou látkou a to rozhodně není plus.

Začínáme na Sherylině koncertu/prostřihy na další bitvu s Vajra ve vesmíru, klasika. Sheryl zkolabuje přímo na pódiu a celkově se její nemoc hrotí mnohem více v průběhu celého filmu (v porovnání se seriálem). Úvodní půlhodinka je taková ta pomalejší a trochu se drží původní dějové linie, zlom nastane v okamžiku, kdy se Grace pokusí neúspěšně o převrat, její podřízení jsou zabiti, ona sama uvězněna a jediný Brera je stále na útěku. Mishima jako správný antagonista převezme její výzkum a rozhodne se sám ovládnout Vajra, k čemuž používá implantáty, do toho všeho samozřejmě Alto pochybuje, Ranka se stává intergalaktickou hvězdou a Sheryl pomalu umírá. Po zmařeném puči je navíc Sheryl uvězněna ve vězení Alcatraz (!) a čeká ji poprava. Brera se potká s Rankou, odhalí svou pravou identitu a S.M.S. se rozhodnou vysvobodit Sheryl z vězení a pokusit se překazit Mishimovy plány na ovládnutí Vajra. To se přirozeně povede a vše končí obligatorní obří bitvou opět na domovské planetě Vajra, ovšem pozor: tvůrci se nakonec rozhoupali a dali tomu víceméně uzavřený konec. Alto si vybere Sheryl, ale je odteleportován Vajrami někam pryč (don't ask), Sheryl mezitím upadne do kómatu a celé to zakončuje Ranka s tím, že doufá, že se Alto jednou vrátí a Sheryl uzdraví. Výše uvedené zní hodně zmateně že? Ono to taky je zmatené a celkově dost špatné.

Kromě konce, který jakžtakž chválím, zde musím zmínit alespoň několik největších příběhových kiksů a wtf. Celý převrat a jeho zastavení zabere asi tři minuty, žádné náznaky, žádné vysvětlování a jede se dál, Grace navíc z toho nakonec vyjde jako docela kladná postava, což je rána pod pás. Vysvobozování Sheryl z vězení za pomoci Alta v převlečení za servírku a over the top koncertu Ranky je jednoduše konec... Poslední bitva a surfující pevnosti, kabuki tanec za pomoci bojové stíhačky, neuvěřitelné návraty mrtvých postav (vlastně tu nikdo důležitý neumře, ani Michael ne) apod. dělají tenhle film skoro nedodívatelným. Já sám jsem to vydržel jen tak tak. Všechno je řešeno pomocí deus ex machina, postavy se zjevují naprosto nečekaně na nepředvídatelných místech, věci, jejichž příprava by zabrala několik dílů seriálu jsou zde odbyty jen tak mimochodem, děj plyne nerovnoměrným tempem a ke konci je už vážně velmi špatně zvládnutý po stránce scénáře. Ani nové songy opět nestojí za nic, takže mi tento film nemá co nabídnout.

The Wings of Goodbye nejsou dobrý film, vidět ho má cenu pouze pokud máte opravdu rádi Macross a viděli jste první film nebo pokud vás zajímá alternativní zakončení. Kvalit prvního filmu či dokonce seriálu ani zdaleka nedosahuje. Ruce pryč.

Žádné komentáře: