čtvrtek 20. března 2008

Jamie T - Panic Prevention


Mike Skinner dokázal, že rapovat jde úplně o všem; dotáhl to tak daleko, že se už možná vzdálil normálním smrtelníkům, a proto je tu Jamie T, mladý kluk, objev a hlavně talent.

Grime je aktuálně jedním z nejžhavějších žánrů na ostrovech, a určitě vám dá práci mu nepodlehnout; výbušná směs reggae, rapu, dub a kdovíčeho ještě je vskutku neodolatelná. Debutové album – nahrané v ložnici, posvěcené Mikem Skinnerm (The Streets) prostě nemohlo zklamat. Panic Prevention je jedna z nejzásadnějších desek uplynulých let, určitě není bezchybná, ale naznačuje obrovský budoucí potencionál tohohle klučiny. Pokud máte rádi Arctic Monkeys nebo The Streets, tak Jamie T je vcelku fešná kombinace obou.

Samozřejmě, že jako valná většina umělců dneška, začínal Jamie pěkně na MySpace a pak se již postupně (za vydatné podpory hodného strýčka Mikea) vydal na sólo dráhu; okolo Panic Prevention je tak neustálá mlha obrovského hype (skoro jako u debutu Arctic Monkeys). Dobrá zpráva je – Jamie si to zaslouží, tahle deska vás prostě strhne a pokud vám grime nic neříká, tak vás minimálně obohatí o nové obzory.

Nejhitovější songy nedostanete z hlavy (Sheila, If You Got The Money) a ty ostatní ukáží své kvality záhy (Calm Down Dearest), celkově je deska vcelku vyvážená i když má i svá slabá místa; Jamieho hlas je na první poslech nepochybně příjemný a dostupný tak širokým masám, na poslech druhý ocení i náročnější posluchači jeho rozsah a hloubku. Texty se zdají být dostatečně duchaplné, což už ovšem vyžaduje i takový žánr jako je moderní rap, takže...

Mírným zklamáním mohou být videoklipy (kolující např. na youtube.com), která v sobě nezapřou ,,home made‘‘ punc a nepřílišnou originalitu, i když opička umývající nádobí může být po všech těch videích s černochama ověšenýma půlkilovými kříži a diamantovými devítkami vítaným osvěžením (minimálně pro někoho).

I když možná chováte bytostný odpor k rapu jako takovému, přesto doporučuji dát této desce šanci a pokud se vám bude zamlouvat, pak přejít na něco těžšího(The Streets...).
Jen tak dál, Jamie.

Seznam skladeb:
1. Brand New Bass Guitar
2. Salvador
3. Calm Down Dearest
4. So Lonely Was The Ballad
5. Back In The Game
6. Operation
7. Sheila
8. Pacemaker
9. Dry Off Your Cheeks
10 .Ike & Tina
11. If You Got The Money
12. Alicia Quays

Žádné komentáře: