pátek 21. března 2008

How I Met Your Mother


Kdysi dávno, pradávno (bože, trapnější úvod jsem snad ještě nenapsal) jsem mnoho seriálů nesledoval. A komediální už vůbec ne – nepočítám-li Simpsonovi; ujížděl sem na Teal’cově ‘‘Indeed‘‘ a německou dálniční verbež potírajícím týmu Kobry 11 (Semir Gerchan JE bůh). No a pak přišli Přátelé. Říkal sem, co na tom může každý vidět, ale po pár řadách mi to došlo – ono to je skutečně vtipné i v českém dabingu, což je sám o sobě malý zázrak, že?

Fast forward do roku 2005 v Americe po ukončení Přátel a nevalném úspěchu Joeyho nastává humorné sucho, jenže producenti se nesmějí. A tak vzniká How I Met Your Mother...a je to celkem velmi dobré. Upřímně řečeno, ze začátku to moc růžově nevypadalo. Sitcom o pětici přátel z moderního New Yorku; kolik takových pilotů už spadlo do zapomnění televizní zábavy. Každopádně HIMYM se podařilo prorazit díky skvělým hercům, chytrému a přitom ne úplně blbému scénáři a využití co nejvíce jazykových vyhrávek, které moderní angličtina v US verzi vůbec povoluje.

Příběh se tedy točí okolo pěti přátel: Marshall a Lily jsou na pokraji manželství a všechno se zdá klape, Ted (hlavní hrdina, dalo by se říci) s nimi žije v jednom bytě, je Marshallův nejlepší kamarád z výšky a s Lily se zná stejně dlouho, pak tu máme Barneyho, který plní funkci Joeyho – tedy vtipálka, který, ale není nutně retardovaný, jako jeho vzor a má velké úspěchy se ženami a nakonec do party přibyde Robin...původem z Kanady, snaží se prosadit v televizi jako moderátorka na stanici, na kterou se nikdo nedívá a hlavně objekt Tedova milostného zájmu. Jednotlivé díly začínají vždy záběrem na Tedovy dvě pubertální dítka sedící na gauči, kterým Ted vypravuje, jak potkal jejich matku...střih...a jsme zase o mnoho let zpátky a sledujeme již příhody výše uvedené pětice.

Nápady se různí od zcela vážných témat (stěhování, manželství etc) až po naprosto absurdní (boj s krysoptákem a jiné), tak už tomu ale u sitcomů bývá. Sitcom znamená zejména minimum kulis, máme tu standartně společný byt Teda, Marshalla a Lily, pak hospodu, do které naši hrdinové pravidelně chodí a ještě občas Robinin byt (nebojte se, Barneyho byt je v jedné epizodě také odhalen a musím říct, že je to jedna z těch vůbec nejlepších); jinak se lokace různí, ale většinou jde o nejrůznější podniky, kluby etc.

V Americe se seriál stal velice úspěšným a dokopává nyní svou třetí sezonu, nutno podotknout, že již i u nás si vybudoval minimálně na internetu silnou fanouškovskou základnu. Jediným výrazným minus tak zůstává jazyk, jistě na netu se dají sehnat fan překlady i do češtiny, ale veškerá úcta autorům se opravdu nedaří zdaleka zachytit všechny gagy originální verze a výsledný dojem je pak pouze poloviční. Angličtina použitá v seriálu je pravda hodně americká zato v rámci možností jednoduchá a s trochou znalosti jazyka i zvládnutelná.

Všem příznivcům Přátel se tohle prostě musí líbit. Tam, kde Joeymu a spol. Docházel poslední tři-čtyři řady dech se HIMYM teprve rozjíždí, díly jsou kvalitativně vyrovnané a některé Barneyho hlášky nezapomenutelné (Suit up!); třešničkou na dortu jsou často používané tematické flashbacky (hlavně na ty do Barneyho minulosti se jen tak nezapomíná). Inu kdo umí, ten umí. Pokud hledáte seriál na zasmání a nevadí vám přídavek ‘‘sitcom‘‘, pak jste právě nalezli poklad.

Žádné komentáře: