pátek 26. září 2014

Komentář k Agents of S.H.I.E.L.D. S02E01 (Shadows)


Na druhou řadu AoS byly (a jsou) kladeny značné nároky pramenící z absence záchranné sítě v podobě nějakého důležitého propojení s velkým MCU filmem. V minulé řadě se tak stalo v případě druhého Capova dobrodružství a tento crossover vlastně televizní agenty de facto zachránil od předčasného zrušení. Celý seriál nabral obrátky, akce se stala živější, nebezpečí hmatatelnějším a konečně to vypadalo, že se pomalu budovaná mytologie dala do citelného pohybu. Druhou řadu AoS čekají pouze Avengers: Age of Ultron v půlce příštího roku, do té doby budou muset stát na vlastních nohou. 

Situace je ovšem celkově značně odlišná od minulé televizní sezóny, pokud bychom měli vybrat jeden charakteristický a dominující jev pro sezónu 2014/2015, pak by to byl bezpochyby nekompromisní nástup nových seriálů založených na komiksových předlohách. Nejenom Marvel, ale i DC do toho pořádně šláplo a o přízeň diváků a dobré ratingy se tak bude svádět bitva po celý pracovní týden. Pro AoS z toho plynou zejména možná propojení s chystanou Agent Carter, protože „Netflix saga“ bude nejspíše stát ve svém malém R-kovém koutě MCU (doufejme).

A takovou malou reklamou na Agent Carter začíná i úvodní díl druhé série Agents of S.H.I.E.L.D., i když to podle konce minulé série chvilku vypadalo, že se bude seriál muset přejmenovat, nakonec to tvůrci uhráli lehce nečekaným, ale zajímavým způsobem. V komiksech přebíral S.H.I.E.L.D. Tony Stark, v MCU je to agent Coulson, který se stal s Furyho požehnáním novým ředitelem. Všemocná organizace se tak rázem smrskla na hrstku věrných agentů, poslední utajenou základnu a letadlo Coulsonova týmu. Přesto je paradoxně záběr AoS nyní větší, dříve jsme byli odkázáni skoro výjimečně na letadlo, nyní zde máme celou základnu a na plátně se objevuje mnohem více postav, než kdy dříve. Osobně mě velmi zajímá, zda se podíváme i na jiné základny S.H.I.E.L.D. (teoreticky by se někde ještě mohla udržet skupina věrných agentů, která o Coulsonovi doposud neví). Název epizody odkazuje na fakt, že HYDRA se po nepovedeném pokusu o ovládnutí světa opět stáhla do temnot a stínů, kde nadále působí. Coulson a spol. jsou nicméně zbytkem světa vnímáni společně s HYDRou jako teroristická organizace, takže i oni se musí spokojit s life in the shadows.

Úvodní cameo Peggy Carter lehce propojuje oba seriály a představuje nového antagonistu druhé série, poté již je divák přenesen do víru akce v současnosti. Jestli něco vystihuje druhou sérii AoS, pak je to změna celkové dynamiky seriálu. Nejen, že se dramaticky změnilo zázemí všech postav a jejich postavení ve fikčním univerzu, ony se zásadním způsobem změnily zejména vztahy mezi nimi. Z Coulsona se stává odtažitý leader ve Furyho stylu nucený činit těžká rozhodnutí (ostatně je postaven před obrovský úkol: vybudovat celou organizaci od začátku); Skye je již plnohodnotnou agentkou a terénním operativcem, May je pak jejím školitelem, Fitz trpí vidinami a poškozeným mozkem, Simmons opustila tým a Ward hnije v podzemní cele, kde se již několikrát pokusil o sebevraždu. 

Temnější pojetí je docela znát a Shadows se s nikým moc nepářou. Potencionální guest star nejdřív přijde o ruku a za pár minut i o život, Coulson riskuje s osudy všech ve snaze získat maskovací technologii pro letadla a vůbec tam kupodivu umírají lidé a všechno je drama až na půdu. Humor sice úplně nevymizel, nicméně rozhodně je odsunut na vedlejší kolej a mně tento přístup jednoznačně vyhovuje. Nové nastavení fikčního univerza plné bývalých agentů S.H.I.E.L.D., zrádců, operativců HYDRA, žoldáků a všemožných dalších postav nutí naše protagonisty k radikálním rozhodnutím. Absorbing Man je navíc ideální záporák pro televizní poměry se zajímavou schopností, takže v tomto směru bez výhrad. Rovněž bude zajímavé sledovat vývoj okolo Skye a Coulsona (tj. hlavní mytologická linka samotného seriálu) a postupnou obnovu S.H.I.E.L.D. a boj o jeho udržení. 

Já jsem s nastaveným kurzem prozatím spokojen, nyní si můžu pogratulovat, že jsem s AoS neseknul v půli první série (díly 6-10 byly kritické) a vytrval jsem, protože ta odměna za to stála.

Žádné komentáře: