pátek 1. července 2011

Falling Skies (dojmy z prvních tří dílů)


Nový sci-fi seriál produkovaný Stevenem Spielbergem ve mně už od prvních trailerů vzbuzoval spíše rozpaky než nadšení, to se bohužel nedostavilo ani po shlédnutí prvních tří dílů. Následující text přirozeně obsahuje spoilery.

Jako velký fanoušek science fiction jsem si nemohl dovolit tuhle novinku slibující strhující akci a epický příběh minout, ale nyní musím uznat, že se o kdovíjakou pecku rozhodně nejedná. Příběh se točí okolo skupiny lidí přežívající asi šest měsíců po drtivé mimozemské invazi, která vyhladila během několika dní 80% lidské populace a zničila infrastrukturu a vojenský arzenál celého lidstva. Nečekaně se ocitáme na americké půdě, kde se Second Massachusetts (jak se skupina přeživších nazývá) snaží zachránit, co se dá. Pokud ale čekáte úplnou devastaci ála Terminátor nebo něco podobného, tak jste bohužel na omylu: některá místa byla sice srovnána se zemí, zbytek však stojí dál včetně vylidněných předměstí; jediným vylepšením scenérie jsou obrovské mateřské lodě mimozemšťanů tyčící se nad centry lidských měst. Tahle úvodní omáčka není podáná žádným zajímavým způsobem, naopak jedná se o cheap intro v té pravé podobě - všechno nám odvypráví banda dětí pomocí svých kresbiček, ve kterých si ventilují svůj strach bla bla bla vše v rámci jakési polní třídy, protože naše skupina bojovníků se skládá i z civilistů a je to všechno vlastně takový jeden velký letní tábor. Samotný příběh pak dokumentuje zejména osudy jedné takové menší bojové jednotky, takže tu máme otce tří dětí Toma Masona (dříve učitel dějepisu, nyní druhý velitel 2nd Mass), jeho nejstaršího syna Hala, jeho cool resistance girlfriend Karen no a ten zbytek už jakoby vyjel z nějakého lisu na nezajímavé postavy, namátkou: dva random gangsta černoši s největšíma zbraněma široko daleko (z nich však jeden umře hned na začátku, such a shame), těžce profesionální asiat, nezajímavá doktorka, hard-ass velitel cpt. Weaver apod. Žádná z těch postav není ani zdaleka zajímavá, propracovaná či něčím výjimečná, takže je vám vcelku jedno která z nich umře, což u seriálu tohoto typu určitě nebylo záměrem.

Dobře přes ploché postavy by se ještě dalo přenést, koneckonců je to ,,jen'' sci-fi seriál, takže pokud nás podrží příběh, tak jsme za vodou. Dějová linie sledující pouze odboj proti mimozemšťanům by mi vůbec nevadila, to je přece to hlavní, co od tohoto seriálu očekávám, bohužel tvůrce pravděpodobně napadlo, že by bylo dobré přilákat i další skupiny diváků, takže se setkáváme s něčím, čemu já osobně říkám Jericho syndrom. Jericho byl také nadějný postapokalyptický seriál odehrávají se v USA, kde byla všechna velká města zničena atomovými bombami, bohužel po slibném rozjezdu se dostavila notná dávka rodinných problémů, akce byla upozadněna a celý seriál ztratil svoje tempo a hlavně i smysl a po druhé zkrácené sezóně byl ukončen. Přesně tohle se začíná odehrávat ve Falling Skies, i když lehce rafinovanějším způsobem. První dějová linka je totiž napojena na dvě další: jedna je taková málem soap opera, která se zabývá tím každodenním životem v komunitě, vztahy, vařením jídla, praním a podobnými hrůzami. Ne vážně nechci sledovat jak si nějací fakani jezdí na skateboardu nebo se učí biologii nebo podobné hovadiny, chci krev, akci, výbuchy...a ta třetí linie je úplně nejhorší. Oni ti mimozemšťané z nějakého nepochopitelného důvodu zotročují děti, takže samozřejmě se je ti ostatní snaží zachránit a vůbec mě to nezajímá, kdyby všichni ti civilisté a děcka rovnou umřeli, tak by jsme se možná dočkali i slušného seriálu a ne rádoby rodinného dramatu, které se náhodou odehrává ve sci-fi kulisách.

Když jsme u těch kulis, celý svět vypadá strašně lacině. Vůbec zde není nějaká dobrá atmosféra plná napětí, strachu z neznáma atd.; během dne se normálně prochází 300 lidí vylidněným předměstím po hlavní silnici a všechno je ok, žádné složité ukrývání, prostě se utáboříme ve škole a je to. Občas někde proletí na nebi mimozemská loď, občas narazíme na vybrakovaný supermarket a to je tak zhruba všechno. Je to odfláknuté až hrůza a atmosféra veškerá žádná; celý ten seriál postrádá náboj, tempo i nějaký originálnější nápad, jo a nesmíme zapomenout na povinnou dávku patosu. Pro neamerického diváka bylo už Jericho občas silná káva, ale Falling Skies nezůstává moc pozadu. Nejvíc mě dostal cpt. Weaver, když říkal třináctiletému klukovi: ,,Jimmy you're a good soldier.'' wtf?

Závěrem: Ploché postavy, prozatím nudný příběh, nulová atmosféra, celá řada nelogičností a velmi otravné vedlejší dějové linie dělají z Falling Skies jeden z těch horších seriálů. Bohužel musím se osobně přiznat, že tuhle sérii asi sjedu celou, protože má jenom 10 dílů a teď o prázdninách stejně nic nejde a když už nic jiného, tak je to těžké guilty pleasure. Mám takový pocit, že se u tohoto veledíla ještě pořádně nasměju, i když to tvůrci nezamýšleli. Každopádně doporučit tuhle pecku s čistým srdcem nemůžu, takže shlédnutí je na vlastní nebezpečí.

EDIT (12.7.'11)

Čtvrtý a pátý díl pokračují v nastoleném trendu a zejména pětka hodně zabředává do vztahové břečky nezajímavých postav, začíná se z toho stávat rodinné drama odehrávající se v omšelých kulisách jedné střední školy (jak dlouho tam proboha chtějí asi zůstat?!). Akce se omezuje na nezbytné minimum a jediná jakžtakž zajímavá postava (Pope) mizí ze scény, sice se určitě časem vrátí, ale stejně. Rovněž naše cool povstalecká holka to schytala, i když zatím není jisté, zda je skutečně mrtvá. Každopádně absolutně nechápu, jak mohl tenhle seriál dostat druhou sezónu, skutečně si ji nezaslouží a mnohem raději bych viděl SGU nebo i ty stupidní V(isitors) a to je už co říct.

Žádné komentáře: