sobota 9. srpna 2008

Virální kampaň How I Met Your Mother


Virální marketing se pochopitelně nevztahuje pouze na filmy, proto se dnes podíváme, čím se blýskli producenti amerického sitcomu How I Met Your Mother (recenze zde). Varuji tedy předem, neboť některým spoilerům se prostě nelze vyhnout. Jako první bych rád upozornil na vynikající Barneyho blog, který provozuje CBS; Barney ostatně často v seriálu pronáší nadšené ''This is so going into my blog...'' no a tento blog opravdu existuje. Je plný článků typu 20 podobností mezi ženou a rybou, či konspiračními teoriemi nasáklými ''pyramidami moci'' (kde Barney figuruje na prvních místech...) a vůbec tvoří tato stránka chytrý a vhodný doplněk k televiznímu seriálu. Je zde i ukázka z legendárního Bro Code!!!!

BARNEY'S BLOG AT CBS

Dále si nelze nevšimnout stránek, které jsou přímo zmíněny v seriálu, a které opravdu existují (stránka slapcountdown.com již byla zrušena, protože splnila svůj účel), jedná se o stránky: guyforceshiswifetodressinagarbagebagforthenextthreeyears.com, lilyandmarshallselltheirstuff.com a tedmosbyisajerk.com.

První zmíněná obsahuje slideshow fotografií, kde opravdu je borec a jeho žena(?) oblečená v odpadkovém sáčku, do toho hraje písnička. Vše zorganizováno producenty, píseň speciálně nahrána a ti dva na fotkách taky patří k seriálu; chvilku je to vtipné, písnička možná trochu moc dlouhá.

GUY FORCES HIS WIFE TO DRESS IN A GARBAGE BAG FOR THE NEXT THREE YEARS

Na další stránce naleznete (nyní již nefunkční) aukci, kde jste měli možnost zakoupit si spoustu rekvizit ze seriálu na podporu dětské nemocnice. Tato stránka byla zmíněna v epizodě ''Everything Must Go'' a očividně byla úspěšná, neb se všechno podařilo prodat. Dobrý nápad a navíc na podporu nemocných. Stránka stále funkční.

LILY AND MARSHALL SELL THEIR STUFF

Další stránkou v pořadí je producenty vytvořená stránka, která byla v seriálu prezentována jako odplata jedné holky, kterou pustil k vodě Barney vydávající se za Teda. Ted Mosby Is A Jerk je asi nejvtipnější z těchto třech, naleznete zde originální standart dopis, který Barney zanechal na místě činu (viz obrázek), dále obaly porno filmů ve kterých hraje Tedův jmenovec a dokonce i další původní píseň a obrázky, na kterých jsou zachyceny způsoby usmrcení Teda, které nakreslila zhrzená dívka.

TED MOSBY IS A JERK

V reakci na tuto stránku vytvořil nějaký fanoušek stránku opačnou, tedy Ted Mosby Is Not A Jerk a koncipoval ji z pohledu Viktorie, což jak všichni jistě víme byla Tedova přítelkyně v seriálu (ta co odjela do Německa na pekařský kurz). Design prakticky stejný, jen s obsahem je to horší: naleznete zde krátký popis jejich vztahu, konspirační teorii (je Ted Mosby nakonec Conan O'Brien?) a dále sekci ''Testimonies'', což jsou zkušenosti lidí, kteří znají Teda a nemyslí si o něm nic špatného; pak je zde pouze již link na zlé dvojče těchto stránek pod názvem ''Liar's site''.

TED MOSBY IS NOT A JERK

Zbytek virálu (aspoň co já vím) se nachází na MySpace - logická volba; mezi tunami fan-made profilů hlavních představitelů jsem vybral ty, které jsou s největší pravděpodobností vytvořeny opět produkcí (dá se to poznat, když zabrousíte do galerií, kde jsou fotky z natáčení, taky informace o profilech jsou přesně převzaty ze seriálu atd.). Nejprve tedy zavítáme na oficiální MySpace profil samotného seriálu. Zde naleznete odkazy na všech pět profilů seriálových postav, Barneyho blog, speciální stránku o líbánkách Marshalla a Lily a mnoho dalšího. Máte zde hudební videa Robin i mp3 verze a samozřejmě nechybí odkazy na online shop, kde si můžete zakoupit originální DVD. Doporučuji galerii s pěknými promo fotkami.

HOW I MET YOUR MOTHER ON MYSPACE

Velice zajímavá z hlediska obsahového je stránka o líbankách Marshalla a Lily, pěkně designově provedená, naleznete zde flashové fotoalbum s nikdy nezveřejněnými fotkami a dokonce i set krátkých videí, konečně se tedy dozvíme pravdu o Marshallově posedlosti Nessie a mnohé další věci.

LILY AND MARSHALL HONEYMOON 

Dále se lze dostat na video kanál show, kde je kromě jiného i série videí ''How It Really Happened'', kterou ocení fanoušci seriálu, neboť objasňuje či rozvádí některé gagy ze seriálu a je to docela dost dobrá přidaná hodnota (uvidíte Barneyho a Teda ve vířivce i Marshallovu přípravu na maraton a mnohé další věci). Tohle se dá jen doporučit.

MYSPACE VIDEO CHANNEL

A nyní se můžeme vrhnout na profily samotných seriálových postav, začneme s Robin. Její profil je stylizovaný do její osmdesátkové éry kanadské televizní hvězdičky; opět zde naleznete celou její tvorbu a v galerii nedocenitelné promo fotky z doby, kdy objížděla kanadská nákupní centa se svým hotem ''Let's Go To The Mall'' a také exkluzivní materiály z natáčení jejího druhého a posledního videa ''Sandcastles In The Sand''. Pro fanoušky povinnost.

ROBIN SPARKLES ON MYSPACE

Nyní se zastavíme u Marshalla. Ten sám sebe popisuje slovy: "I am a robot sent from the future to win the marathon!" Mp3 při příchodu, vtipné bio a hlavně skvělá galerie (Jack Sparrow hadra).

MARSHALL ERIKSEN ON MYSPACE

Další na řadě je Barney. Skvělá úvodní fotka, parádní galerie a ''the un-awesome video of the week'' vás čeká na jeho stránce. Laser tag. The sport of the future.

BARNEY-BARNACLE-STINSON ON MYSPACE

Ted nijak nevybočuje z řady; jeho profil nabízí tradičně slušnou galerii a vtipné bio.

TED MOSBY ON MYSPACE

A poslední je Lily. Prakticky stejný obsah jako Ted (bio, galerie) ale pozor! V její galerii lze nalézt její dva originální obrazy nahého Barneyho a Marshalla. Guilty pleasure.

LILY ERIKSON (FORMERLY ALDRIN) ON MYSPACE

To by bylo zatím vše; samozřejmě, protože seriál bude pokračovat čtvrtou sérií je velice pravděpodobné, že nás čeká další nálož virální zábavy. Jen s chutí do toho, geekové už čekají.

NOTE: pro prohlížení MySpace galeriií musíte mít vlastní profil a být přihlášení. Síla nechť vás provází.

Žádné komentáře: