pátek 26. října 2007

Angels & Airwaves - We Don't Need To Whisper


Angels And Airwaves (dále jen AAA), jejichž název evokuje spíše soft-porno s letuškami v hlavní roli, než název hudební skupiny (ale zase na druhou stranu pořád lepší , než jejich ďábelské dvojče +44 – horší název by snad nevymyslelo ani dítě školou povinné...) hrají a znějí a vypadají a chovají se a vůbec jsou prostým odvarem z Blink 182. Nedokážu si odpustit neustálé paralery s +44, neboť ti jsou ještě více průhlední a zatímco tam, kde se Tom DeLonge (frontman AAA) snaží o něco alespoň zdánlivě odlišného, tam na vás zbylí dva členové Blink 182 (zamávejte +44) vybalí ty stejné deset let staré vypalovačky, pravda s trochu jiným refrénem.

Celé debutové album We Don’t Need To Whisper se jeví jako pokus odprostit se od neřkuli primitivní rytmiky původního uskupení (Blink 182), která kromě útoku na první signální soustavu toho moc jinak nedokázala. Tento pokus se bohužel zastavil na půli cesty, snad doufejme, že se jej na dalším chystaném albu (plánované datum vydání: podzim 2007) podaří dovést k dokonalosti – potenciál tu rozhodně je.

DeLonge se obklopil skupinou zkušených řemeslníků, a tak to taky vypadá. Všechny písně jsou zručně zvládnuté, s přehledem odzpívané, ale něco jim chybí. To, co si původní Blink vynahrazovali jednoduchými texty a důrazem na úderné refrény se snaží AAA najít v komplikovanější výstavbě písní; nicméně důraz na refrén zůstává a to je jen dobře.

Někdy to trošku přehání; to když čekáte 2,5 minuty než se vám song vůbec rozjede (Valkyrie Missile), jindy se jim to náramně povede, jako v případě kvaltiního popíčku (Do It For Me Now) a dokáží také překvapit údernější vypalovačkou ze dřevních dob (The War).

Texty se bohužel nedokáží vyhnout patosu a upadají tak do nechtěné parodie sebe sama (zejména The War a Distraction), jinak vás ani neurazí (Start The Machine) ani rozhodně neohromí; a takovéto rádoby volání z vysílačky s překvapivým vzkazem ,,We’re Angels And Airwaves‘‘ vás buď úplně odrovná, nebo rozesměje (Valkyrie Missile).
Revoluce se nekoná. Začíná se pomalu, ale jistě ukazovat, že rozpad Blink 182 nebyl zrovna nejlepší nápad. Nyní tu máme dvě kapely na půli cesty, ale partička okolo zpěváka Toma DeLonga má se svým inovativním přístupem mnohem více šancí prorazit v časech budoucích. Pokud další album dopiluje texty a zvládne písně jakýmkoliv způsobem trochu oživit, pak očekávejte pecku.

Seznam skladeb:
Valkyrie Missile
Distraction
Do It For Me
The Adventure
A Little s Enough
The War
The Gift
It Hurts
Good Day
Start The Machine

Žádné komentáře: