pátek 26. října 2007

Bloc Party - Silent Alarm


Na oficiálních stránkách se dočtete, že hudební kořeny Bloc Party (dále jen BP) sahají k Joy Division nebo The Cure, to je sice hezké, ale zároveň velmi nic neříkající, protože pokud prozkoumáte stránky několika podobných kapel, zejména pak v britské vlně kytarovek, tak shledáte, že podobné ,,předky‘‘ si přisvojuje valná většina skupin.

Hlavní síla BP tkví v jejich smyslu pro silnou melodii a vyváženost alba, nesetkáte se s ,,one hit wonder‘‘ efektem, kdy se mnohdy z alba dají poslouchat jeden dva singly a zbytek mizí v propadlišti dějin. U BP je tomu přesně naopak, a tak vám na dnešní dobu vcelku paradoxně dlouhá stopáž (50:26) uběhne jako voda, nicméně jednotlivé písně vám uváznou v paměti jako nezaměnitelné klenoty. Skladby se vyznačují propracovanými texty (Like Eating Glass), módními výstřelky v podobě občasných úletů do jiných žánrů např. dubu (Banquet) či prostou melodickou nádherou (This Modern Love nebo So Here We Are). Osobně považuji This Modern Love za prototyp romantické písně nového milénia. Samotné album je hrané ve zvláštní směsici discopunku s přelivy místy až do psychedeliky či již zmíněného dubu. Pro jednou vás navnadí jednoduchá úderná skladba (Blue Light) a podruhé vás zaskočí temnotou prodchlá balada (Plans). Opravdu zde najdete všechno a i přes svoji neuvěřitelnou ,,roztahanost‘‘ od romantického ploužáku po skoro punkovou odrhovačku tohle album prostě drží při sobě a to už je co říct. Melodika, smysl pro text a snaha zaujmout každou vteřinou jsou BP prostě vlastní. Navíc je tracklist konstruován mimořádně důmyslně a rozdělen na jednotlivé bloky (nebo blocy?), kdy se rychlejší části střídají s pomalejšími a celé to vyvolává dojem perfektní dotaženosti. O tom svědčí i bezchybná produkce.

Poslední pomyslnou třešničkou na dortu je hlavní vokál černošského frontmana Kele Okerekeho, který zvládá to, co průměrný syntetizátor. Skutečně jeho rozsah je nadmíru působivý a to je umocněno zejména při živých vystoupeních skupiny, které jsou podle všeho strhující.

Bloc Party v roce 2005 jako jedni z mála opravdu přinesli do tak vysíleného žánru, jakým indie rock bezpochyby je konečně něco nového a také to dokázali jako dle mého názoru zatím druzí (spolu s Kaiser Chiefs) ztvrdit svojí druhou studiovou deskou.

Seznam skladeb:
Like Eating Glass
Helicopter
Positive Tension
Banquet
Blue Light
She's Hearing Voices
This Modern Love
The Pioneers
Price of Gasoline
So Here We Are
Luno
Plans
Compliments

Žádné komentáře: