pátek 26. října 2007

Heroes


Jednoho dne se probudíte a zjistíte, že s vámi není něco tak docela v pořádku. Projeví se to různě; před čelní srážkou s kamionem prostě vzlétnete, nudné odpoledne v kanceláři se rychle změní, když dokážete ohnout čas o několik vteřin zpět nebo spadnete z vodárenské věže a po dopadu vám kosti srostou, šlachy se spojí a vy víte, že nic už nebude jako dřív.

Máte totiž superschopnost a obrovské možnosti, které se před vámi otevírají každou vteřinou. Ušijete si zářivou pláštěnku a vydáte se konat dobro? Budete se opájet svou mocí a beztrestně zabíjet? Využijete svou jedinečnost v osobní prospěch nebo budete pomáhat druhým? Na to, abyste učinili nějakou vyloženě černobílou volbu by jste museli být neuvěřitelně silný charakter nebo opravdová naivka. Hlavním postavám seriálu Heroes se nedaří tyto otázky zodpovědět tak jednoduše. Jsou to obyčejní lidé, nacházející se mnohdy v obtížných životních situacích a rozeseti po celé planetě se snaží na vlastní pěst vypátrat, co pro ně tahle změna znamená. Přesto se jejich osudy začínají složitým způsobem spojovat. Můžou být dalším stupněm evoluce stejně tak dobře jako koncem světa. Pořádný příběh by se neobešel bez všezastřešující konspirační teorie zosobněné tentokrát v podobě záhadné ‘‘Firmy‘‘, která zaznamenává nově obdařené jedince a snaží se udržovat rovnováhu světa, která může být nenávratně ztracena, pokud bude v New Yorku odpálena atomová bomba, čemuž musí Hrdinové pochopitelně zabránit. Jak totiž mnozí diváci záhy zjistí, tak příběhové nitky sahají i hluboko do historie a tvoří tak opravdu ucelený rámec. Dalším poznávacím znakem série je kanji znak pro ‘‘Godsend‘‘ (v češtině doslova ‘‘dar z nebes‘‘, tedy něco jako ‘‘mocná schopnost‘‘), který se objevuje všude možně v průběhu série (což je sice vykrádačka Matrixu jako řemen, ale co se v dnešní době nerecykluje, že?).

Heroes lze mít rád z mnoha důvodů; jsou skvěle natočení (hype okolo série dokonce přilákal některé slavné režiséry jako je Kevin Smith, který bude režírovat jeden díl druhé série), filmový look vytváří dojem opravdu drahé zábavy, výborně rozvržené postavy a hutná dějovost (která je velmi vydzvihována, tenhle seriál se s tím prostě nepáře, a tak za jednu sérii se toho stihne víc než kupříkladu ve Smallville za sérií sedm...) zaručují dokonalý mainstreamový zážitek. Zde bych viděl jediný kámen úrazu, protože snaha o co nejvíc cool look za každou cenu se občas nevyplácí a je těžko uvěřitelná. Na druhou stranu se cení relativní realističnost celého díla (na to, že tam máte postavy, co by dokázaly zpacifikovat americkou armádu v řádech sekund, je to celkem velmi při zemi se držící) a to není vůbec na škodu. Rozhodně je zajímavé sledovat, co s vámi taková proměna udělá a jak to jednotliví lidé řěší. Lhal bych, kdybych tvrdil, že to není návykové. Je a sakra moc k tomu. Z vlastních zkušeností vím, že některé seriály se skvěle rozjedou a pak se samy potopí díky fillerům (díly, které neposouvají vpřed hlavní linii, zkrátka vycpávky) nebo nenadálé stagnaci tempa (např. Lost dokáže v některých částech pořádně nudit), toho se u Heroes bát nemusíte, v jednom díle se toho občas stane tolik, že si přejete, aby to trvalo hodinu namísto třičtvrtě hodinky.

Americká stanice NBC s tímhle seriálem prostě udělala díru do světa a vyvořila tak další novodobý fenomén, který přebírý diváky i kultovním seriálům typu Lost či Stargate. V zámoří běží již druhá řada a kvalita nikterak neklesá , spíše je tomu naopak. Objevují se noví Hrdinové a s nimi i nové hrozby, cestuje se časem a vůbec je toho pořádná nálož. Navíc o koupi uvažuje Prima (možná aby dohnala Novu, která má Prison Break ála Utěk z vězení), prý pro příští rok, tak se můžeme těšit. Samozřejmě je daleko lepší sledovat celou věc v originále, pro ty v angličtině méně zběhlé jsou na internetu k nalezení na českých fanstránkách i vcelku kvalitní překlady, které vycházejí jen s několikadenním zpožděním, takže se není nakonec čeho bát.

Pokud chcete pochopit kolem čeho se všechen tenhle humbuk točí, pak zkuste první díl. Garantuju, že to minimálně nebude ztráta času, v lepším případě velmi příjemná závislost.

Žádné komentáře: