neděle 17. května 2015

Několik poznámek k Avengers: Age of Ultron

Nechal jsem v sobě usadit dojmy ze středeční předpremiéry v naději, že konečný verdikt bude o něco příznivější, než prvotní šok, ale nestalo se tak. Hned na úvod proto musím konstatovat, že druhou týmovku Avengers řadím někam mezi druhého Thora a třetího Iron Mana, tedy do kategorie velkých zklamání. V některých kritičtějších recenzích jsem se setkal s přirovnáním AoU k druhým Transformers (more of the same just with bigger explosions), s čímž bohužel musím souhlasit. Ale vezmeme to pěkně popořadě.

Zhruba dva roky po prvních Avengers se naši hrdinové nacházejí ve stavu zajímavého status quo (a až do příchodu Ultrona se pohybují v takovém podivném bezčasí), divák neznalý zbylých filmů Phase Two bude možná trochu tápat, takže: Thor se vrátil na zem a na Asgardu nechal vládnout Lokiho v přestrojení za Odina, Cap se stále snaží vyrovnat s pádem S.H.I.E.L.D. a pátráním po Buckym, Tony Stark oproti všem předpokladům nadále staví další obleky apod. Avengers v mezidobí hledali po celém světě Lokiho žezlo (které samozřejmě ukrývá jeden z Infinity Stones) a ničili přitom základny Hydry a právě nalezením tohoto žezla druhý díl začíná. Ve fiktivní východoevropské Sokovii (což se mi zdá jako pouhá záminka pro možnost natáčet někde v Bulharsku ve skladišti sousedícím s nejnovějším setem JCVD/Seagala/Lundgrena) narazí Avengers na základnu barona von Struckera, který zkoušel účinky žezla na lidech ve snaze vytvořit nové Enhanced (když už nemá Marvel práva na X-Meny). Tady se také poprvé setkají s Quicksilverem a Scarlet Witch (he's fast, she's weird) a prvotní verzí AI, ze které Stark a Banner později vytvoří Ultrona.

And in the grand tradition of science-fiction clichés, the robot goes bad and when I say bad I mean like raging-maniac-bent-on-complete-extinction-of-mankind-bad. At least he's voices by James Spader...

Takže charismatický antagonista v podání Lokiho byl nahrazen poměrně generickým robotem, jehož evil plan spočívá samozřejmě ve vyhlazení lidstva. James Spader se snaží zachránit, co se dá, ale scénář mu v tomto směru neposkytuje dostatečnou oporu. Ultron během filmu projde několika verzemi, postaví si obří robotickou armádu, vymyslí a uvede do chodu komplikovaný plán na zničení lidstva a ve výsledku to vlastně nikoho nezajímá. Nakonec samozřejmě Avengers nepřekvapivě zvítězí nad další do šeda laděnou armádou zaměnitelných pěšáků, Vision velmi jednoduše vymaže Ultrona z internetu a Ultron umře. A taky umře Quicksilver, ale to mě snad zajímalo ještě trochu míň, než skon Ultrona. Na konci Thor opět odletí na Asgard (protože Ragnarok), Hulk zmizí neznámo kam, Iron Man si bere dovolenou, Hawkeye ukončí reprezentační kariéru a zbylí Cap a Black Widow začnou zaučovat nové Avengers ve složení: Falcon, War Machine, Scarlet Witch a Vision. 

Z mého značně zmateného popisu děje to tak nevypadá, ale v tomhle filmu se vlastně skoro nic nestane, zejména z pohledu budoucí Phase Three, bych se nebál označit Age of Ultron za obyčejný filler. Jasně, představili nám nějaké nové hrdiny a definitivně potvrdili, že Lokiho žezlo ukrývalo Infinity Stone, ale to je tak všechno. Dokonce ani onen předvídaný rozkol mezi Starkem a Capem vedoucí k Civil War se zde nijak neřeší a na konci se kluci rozloučí jako best buds for life, a za půl roku se budou pokoušet navzájem zabít, ehm... Druzí Avengers jsou mnohem akčnější, než jednička a je to trochu na škodu, protože je evidentní, že se Whedon v oblasti akční choreografie zcela vyčerpal v prvním díle a zde již pouze recykluje jednou viděné, bez jakýchkoliv epických scén typu první obletovačka týmu v jedničce. Navíc se mi vůbec nezdála úroveň triků v některých scénách, hlavně úvodní bitka v lese je z tohoto pohledu naprosto tragická a digitálnost všech zúčastněných je očividná do té míry, že mi to spíš připomínalo herní trailer renderovaný přímo v enginu hry. Jinak až na pár scén Ultrona se triky docela drží. Nuda vkrádající se do akčních scén je ale všudepřítomná i nejvíce hypovaný souboj Hulk vs. Hulkbuster se tak nějak odehraje a za chvíli o něm již divák ani vlastně neví, že proběhl.

Jestli v něčem AoU funguje, pak jsou to konverzační scény a humorné hlášky. V těch Whedon vyniká, i na malém prostoru totiž dokáže vytvořit zajímavé situace (a navíc má práci ulehčenou tím, že nemusí všechny postavy složitě představovat). Pomrkávání na diváka výrazně ubylo, nicméně Hawkeyeovo přiznání, že neví co vlastně na place dělá s lukem a šípy, když proti němu stojí armáda vražedných robotů je k nezaplacení. A tak by se dalo i nějakou chvíli pokračovat, bohužel i těch vyloženě silných vtipů jsem zde jednoduše nenašel tolik, co dříve. A co se návaznosti jednotlivých scén týče, je zde očividné, že původní sestřih byl mnohem delší a některé dějové veletoče jsou tak prezentovány vážně krkolomným a nepříliš přesvědčivým způsobem (např. zrození Visiona).

Nakonec musím také ,,pochválit'' volbu lokací. To, že nikoho nenapadne Ultronův úkryt mě ještě nechává chladným, výměna atraktivního New Yorku za vpravdě ošuntělou fiktivní Sokovii (Škoda 120 included) je ale fail prvního řádu. Sokovie nikoho nezajímá, a zasazení posledního střetu armády šedých robotů na pozadí šedivého panelákového sídliště je mininálně z hlediska barevné palety a přehlednosti další velký fail. Africká Wakanda se tak trochu mihne, ale hned se jedná o mnohem příjemnější a chytře zvolenou lokaci, odbočku do Soulu chápu jako úlitbu asijským trhům, které tyto filmy táhnou z finančního hlediska neskutečným způsobem do černých čísel.

Celkově musím konstatovat, že selhání AoU jde ruku v ruce s nemastným dojmem z Phase Two jako takové. Vždyť z Phase One kromě všemi zatracovaného Hulka uznávám kvality všech dalších filmů, včetně Iron Mana 2, pro kterého mám z nějakého zvláštního důvodu slabost (budování okolního světa na úkor zápletky hlavního hrdiny mi v tomto případě jednoduše nevadí). Phase Two oproti tomu nabídlo pouze dva vyloženě dobré a kvalitní kousky: nedostižný Winter Soldier a překvapivě skvělí Guardians of the Galaxy. Obojí od režisérů, kterým nikdo (s výjimkou Marvelu) příliš nevěřil, přesto ale dokázali natočit sebejisté a sebevědomé variace na thriller a space operu. Dvojka Thora trpí přešlapováním na místě a skutečně i na marvelovské poměry nevýrazným antagonistou, trojka Iron Mana zase zahodila jedinečnou příležitost a přes logické lapsy se nejde přenést jen tak...alespoň, že Shane Black nezapomněl na dobu Kiss Kiss Bang Bang a zůstal mu jeho specifický smysl pro humor. U Ant-Mana se obávám zklamání, ale na druhou stranu může jenom překvapit. Již nyní ale mohu prohlásit, že Phase Two ve srovnání s Phase One pokulhává na obě nohy... chystané filmy Phase Three ale všechny vypadají nad míru atraktivně (Black Panther! Inhumans! Doctor Strange!), takže zatím nad MCU hůl lámat nebudu.

Tyto dojmy doplním o pohled na prodlouženou verzi, jakmile bude k dispozici.

Žádné komentáře: