úterý 3. března 2015

Komentář k The 100 S02E14 (Bodyguard of Lies)

Již několikrát jsem zde na různých místech zmiňoval, jak velký význam má pro každý seriál jeho mytologie. Zároveň jsem uváděl některé konkrétní seriály, které dle mého názoru budují svou mytologii následováníhodným způsobem. Opakovaně přitom musím potvrdit, že The 100 patří do této nepočetné, ale o to důležitější skupiny.

Především bych nikdy nevěřil, že se zrovna tento seriál stane tím pověstným must watch immediately, u kterého mi vznikne nutkavá potřeba vidět každý díl co nejříve. První sérii jsem totiž začínal s víceméně nulovými očekáváními (just another CW show) a vlastně jen z potřeby vyplnit volný časový slot. Počáteční díly mě přitom utvrzovaly v přesvědčení, že tady nebude vlastně o moc co stát a vidina na dokončení první série se jevila jako spíše nepravděpodobná. Jenže ono se to velmi rychle zlomilo a z původní šablony, kterou na CW sekají jako Baťa cvičky nezůstal kámen na kameni. Načrtnuté romance velmi rychle ustoupily do pozadí a brutálně nekompromisním odpravením jedné z hlavních postav mi dali tvůrci najevo, že se budou snažit o trošku jiný přístup, než bývá zvykem. Od Wellsovy smrti jsem proto zpozorněl a hlavní důraz na boj s Grounders (který byl vlastně survival/fight against all the odds) mi byl značně sympatický. Děj ve vesmíru sice tak zajímavý nebyl, protože od dob BSG nepřinesli tvůrci nic tak šokujícího ani nového do tohoto specifického subžánru. Sloučením těchto dějových linek v aktuální druhé sérii nicméně vesmírná nuda odpadá a dál už se jede pouze na plný plyn.

Nastavené tempo je po nevyvážené první sérii totiž opravdu smrtící, v podstatě již závěr první série kulminující v obrovském masakru byl svým způsobem velmi odvážným krokem (byť to hlavní postavy příliš neodnesly). Druhá série pak v daném tempu pokračuje a místy dokonce ještě zrychluje, válečný konflikt eskaluje, rodí se nová spojenectví, představují další zajímavé postavy a do toho přichází i několik nečekaných zvratů (that whole main character goes totally insane/gets killed by his chosen one), jedním slovem vynikající. Menší počet epizod sice neskýtá pro případné fillery příliš prostoru, ale i tak si jdou tvůrci jistě a rozhodně za svým. Očekávané finále vystavené na půdorysu první velké bitvy tak bude zcela jistě velmi zajímavou podívanou.

K aktuálnímu dílu, který byl sice předehrou velkého finále lze dodat jediné: always be prepared. Určité náznaky tu byly a s commander/princess plně souhlasím (je to trošku rychlé, vzhledem k časovému rámci jednotlivých epizod, ale přesto uvěřitelné). Vůbec celý jejich vztah (I'm a stitch away from making it and a scar away from falling apart) je uvěřitelný a zajímavým způsobem graduje; zvláště vezmeme-li v úvahu, že první výměna názorů proběhla takto:

Lexa: You are the one who burned 300 of my warriors alive.
Clarke: You are the one who sent them to kill us.

Bellamyho linka v Mount Weather posléze i nadále pokračuje jako vlastně neskrývaná variace na jedničku Die Hard (včetně lezení skrze nejrůznější šachty) a přináší svou dávku uspokojivé akce. Další vztahové peripetie mě až tak nezajímají, šachové figurky se posunuly na finální pozice a teď zbývá jen rozhodnout o tom, kteří pěšáci budou obětováni. Morální hranice se pomalu stírají a další možný vývoj (včetně podivného religious questu Jahy) slibuje širokou škálu možných řešení. Mount Weather padne, to je již nyní jisté, ale za jakých podmínek se tak stane je stále ve hvězdách. Can't wait to see what happens either way.

Žádné komentáře: