pátek 3. června 2011

IPA is Dead


V rámci své první návštěvy Zubatého psa jsem si koupil i limitovanou edici čtyř Indian Pale Ale z produkce BrewDog. Pod názvem IPA is Dead se skrývají 0,3 láhve, každá se stejným základem, kterým se stala baby verze jejich klasického Hardcore IPA (tahle má tedy 7,5% alc) dochmelovaná poté vždy jiným druhem chmele. Jednotlivé druhy se jmenují právě po téhle ingredienci, takže tu máme: Sorachi Ace, Bramling Cross, Citra a Nelson Sauvin. Při 75 jednotkách IBU (International Bitterness Unit) se jedná o hořčí pivka, než na které je průměrný český konzument zvyklý, přesto mi chutnaly, protože já hořká piva rád. Nyní tedy přejděme k tomu hlavnímu, tedy hodnocení jednotlivých piv:

Sorachi Ace

S přehledem nejvíce exotický kousek celé kolekce, tenhle druh chmele pochází až z dalekého Japonska, tedy ne zrovna pivu zaslíbené zemi (soudím dle toho, co jsem měl zatím z japonské produkce možnost ochutnat). Kluci z BrewDog sami říkají, že tenhle chmel chutná jako žvýkačky, osobně mi přišel vážně zajímavý. Má hodně pěknou barvu, taková hazy orange s rychle padající pěnou; ve vůni cítím trochu Pink Killera z Belgie (toho však nesnáším), jinak hodně grep a nějaké další ovoce skrývající se v pozadí. Na jazyku překvapí nejprve citronové tóny, které však ke konci přehluší záplava hořkosti. Zpočátku hodně nepřátelsky se tvářící pivko se však hodně vylepší, pokud se nechá trošku odstát a ohřát, pak už ty ostré hrany jsou více zahlazené a jde to líp do krku. Závěrem: určitě zajímavé, nicméně aktivně ho vyhledávat nebudu.

Citra

Další na řadě byl chmel z USA, jedná se o relativně nový druh chmele, hojně využívaný spoustou minipivovarů za oceánem i na starém kontinentu. Barva je v podstatě totožná se Sorachi Ace, vůně je však mnohem komplexnější a kromě obyčejných citrusů lze rozpoznat i mango, ananas a další tropické ovoce, jednoduše ta vůně je omamná a velmi velmi unikátní. V chuti pak samozřejmě narazíme opět hlavně na citrusy, i když mi tam občas skákal ten ananas nebo mango, hořkost je zde v podstatně rafinovanější podobě a vůbec není tak okázalá a hrubá jako u Sorachi Ace. Pěna padá pořád stejně rychle. Závěrem: rozhodně zajímavé pivo, zejména co se vůně týče, pro příznivce tropického ovoce jasná volba a já bych si ho také ještě někdy rád dal.

Bramling Cross

A vracíme se do známějších končin, konkrétně do staré dobré Anglie. Bramling Cross evokuje ve vůni švestky a trochu i brusinky, celkově se jedná o těžší pivko, než dvě výše uvedené. Připomíná mi taky english brown ale, kterých jsem už pár měl a celkově se dá říct, že je docela obyčejné v rámci možností nastavených IPA a BrewDog základem. Pěna i barva zůstávají stejné. Na jazyku se bijí švestky s těžkopádnou hořkostí, lehkost Citra a unikátnost Sorachi Ace je ta tam. Závěrem: spíše obyčejnější pivko, jak ve vůni, tak v chuti, prozatím nejméně zajímavý kousek tohoto kvarteta a taky kandidát na rychlou smrt v dalším kole.

Nelson Sauvin

Poslední kousek pochází ze Středozemě resp. Nového Zélandu. Barva, pěna opět klasika, ale ve vůni a také v chuti je to hodně nekompromisní citron s menšími náznaky grepu a možná jeětě něčeho dalšího. Po Citra určitě druhý nejvýraznější kousek, který stojí za ochutnání. Hořkost je zde spíše přebita těmi tóny citrusů, takže se zdá jakoby ustupovala do pozadí, ona se potom sice úplně ke konci ještě ozve, ale rozhodně ne tak silně jako třeba u Sorachi Ace.

Zde je celkové pořadí od nejlepšího k nejhoršímu:
1. Citra
2. Nelson Sauvin
3. Sorachi Ace
4. Bramling Cross


Kolekci jako celek hodnotím určitě pozitivně, pravda nezvolil jsem nejlepší postup při ochutnávání a pokud se odhodlám ke koupi dalšího packu, pak budu určitě postupovat dle svého hodnocení a nejmíň zajímavý Bramling Cross nechám až na úplný konec. Citra a Nelson Sauvin jednoduše stojí za hřích a vůbec by mi nevadilo pořizovat si tuhle kolekci jenom kvůli nim. Sorachi Ace je velmi osobitý (pro někoho obávám se, že až příliš), ale já si k němu cestu nakonec našel, no a Bramling Cross prostě nemá v téhle konkurenci šanci a vychází mu tak poslední místo.

Žádné komentáře: