čtvrtek 10. dubna 2014

Komentář k Agents of S.H.I.E.L.D. S01E17 (Turn, Turn, Turn)


Cut off one head, two more shall take its place.

Trvalo to sice více jak půlku série, ale konečně sme dostali to, co nám bylo od začátku slibováno. Tedy seriál provázaný se zbytkem MCU relevantním způsobem (zdravíme epizodu s uklízením po Thorovi), kde o něco jde. The stakes have been raised and so forth. Vzestupnou tendenci sleduju již od dílu T.A.H.I.T.I., kde jsme mohli nahlédnout pod  pokličku Coulsonova zázračného zmrtvýchvstání, ale teprve dva díly provázané s dvojkou Capa dodaly seriálu patřičné grády. Šestnáctka byla ještě trochu rozjezdová a mimo několika pomrknutí (odvelení agenta Sitwella na Lemurian Star) fungovala spíše jako ticho před bouří. Recenzovaná sedmnáctka ovšem definitivně mění celé paradigma seriálu a do značné míry bortí jeho celkovou dosavadní koncepci.

S.H.I.E.L.D. je prostě na konci svých sil, rozvrácen zevnitř a naprosto dezorientovaný. Napětí mezi postavami je tak patrné a dočkáme se i několika překvapivých odhalení. U agentky May bylo jasné, že je vlastně loajální (i když zrovna Furyho bych nečekal), Garret určitě nebude Clairvoyant (na to si klidně vsadím) no a finálka s Wardem - paráda, jen doufám, že to tvůrci nějak nezvorají a neudělají z něj vnitřně rozervanou postavu. Simmons - tady si nejsem jistý, možná bude taky agentkou Hydry, uvidíme. Taky už chápu ty podivné vysílací pauzy, které seriálu určitě na sledovanosti nepřidaly - prostě potřebovali, aby jim to vyšlo na premiéru Winter Soldiera a mohli tak plynule navazovat. Do budoucna máme naplánovaná hned tři zajímavá camea (Maria Hill, Coulsonova hráčka na cello a Nick Fury v samotném finále), takže je na co se těšit. Osobně mě nejvíc zajímá linka s Garretem a Wardem, Clairvoyant je docela mimo mou pozornost...

Ward vs 12 rozhněvaných mužů byla na televizní poměry dobře zvládnutá akce, díky za ni. Taky sme v této epizodě dostali slušnou dávku mrtvol a ta nejvíc šokující mě ale zase až tak nezasáhla. Holt, když jsem Victorii Hand viděl předtím jenom dvakrát, tak jsem si nedokázal vybudovat k ní extra silný vztah (to už mi bylo více líto Sitwella). Zajímavé bylo rovněž odhalení geneze samotného týmu, Fury si očividně nebyl úplně jistý dlouhodobějšími účinky akvárkového séra na Coulsona a nechal si v tomto případě vypracovat komplexní pojistku. Až dojde na konfrontaci Coulsona s Furym, tak se uvidí.

Myslím, že plán na další epizody i případnou druhou sérii je jasný (máme tu minimálně dvě základny obsazené Hydrou) a docela bych agentům to obnovení už i přál. Byla to prozatím kostrbatá jízda, ale začíná se vyplácet.

CGI bitka letounů na začátku byla úsměvná. Pravda, level CGI byl trochu vyšší, než třeba u Stargate, ale ne o moc a navíc bylo jasné, jak to dopadne.

Závěrečné logo potěšilo maximálně. Doufám, že se někdy dočkáme seriálu Agents of H.Y.D.R.A. 

Žádné komentáře: