čtvrtek 26. srpna 2010

Inception


Ano, nehodlám používat nešťastný český překlad ,,Počátek'', protože nemá s filmem nic moc společného. Nejdříve chci předeslat toto: Inception je velmi dobrý a zručně natočený film, přesto v mých očích nedosahuje kvalit The Dark Knight a ano Leonardo DiCaprio zde odvádí velmi slušný výkon (jako je ostatně poslední dobou zvykem), nicméně s tím, co dokázal zahrát v Shutter Island se to srovnat nedá.

A nyní k příběhu: ocitáme se někde v nespecifikované blízké budoucnosti, kdy technologický pokrok umožňuje nabourat se jiným lidem do jejich snů a ukrást z nich ta nejstřeženější tajemství či naopak jim nějakou tu myšlenku vnuknout a právě o takovéto vnuknutí (inception) se Dom Cobb (Leo) a jeho tým pokouší. Bohatí lidé samozřejmě podstupují speciální výcvik, díky kterému se jejich podvědomí dokáže nevítaným návštěvníkům účinně bránit a zlaté pravidlo smrt=probuzení zde neplatí úplně vždy. Příběh sám o sobě není zas až tak komplikovaný, nicméně samotný systém nabourávání snů a role jednotlivých zůčastněných již komplikované jsou, a to tak, že hodně. Pro ilustraci: na konci filmu se děj odehrává na pěti různých úrovních (realita, 3 vrstvy snu a Pustina) zároveň a ještě mezi nimi neustále přeskakuje... První polovinu filmu prožíváme spolu s nejnovějším přírůstkem týmu mladou architektkou Ariadne jakýsi tutoriál, který slouží coby předehra pro závěrečnou zhruba hodinovou divočinu složenou z pobíhání po různých úrovních snu, střílení ze samopalů a v neposlední řadě i lyžování. Nebudu nic prozrazovat, ale úplně na konci vás čeká takový menší mindfuck.

Rozhodně se u tohoto filmu vyplatí investovat do velkého plátna a vychutnat si tak pořádně rozmáchlé a ambiciózní snové scenérie, jakožto i velmi promyšlené akční sekvence. Pokud se vám líbí styl, jakým DiCaprio od Departed hraje, a pokud máte rádi filmy Christophera Nolana (resp. jejich specifický look), pak Inception určitě doporučuju; na ty ostatní čeká ,,jenom'' hodně dobré a chytré sci-fi.

1 komentář:

Blogger řekl(a)...

Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

Obchod odkudkoli - Váš čas je peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

Otevřené obchody na eToro - 227,651,647