čtvrtek 22. května 2008

In Bruges



Viděl jsem po delší době opravdu dobrý film (vůbec nevím, jak se budu tvářit na nového Indyho a Iron Man byla taková oddychovka). Jmenuje se to In Bruges (česky tedy V Bruggách) a pokud by vás to zajímalo, tak Bruggy je město v Belgii, vlastně nejzachovalejší středověké město v celé Belgii, abych byl přesnější. Historické centrum je zapsáno od roku 2000 do seznamu Unesco, městu se také přezdívá Benátky severu, hádejte proč...

Příběh se točí okolo dvou zabijáků Raye (Colin Farell) a Kena (Brendon Gleeson), kteří se musí po nepovedené fušce odklidit z Londýna do ''fucking Bruges'' jak vám neopomene Farellova postava zhruba každých deset minut připomenout. Oba nájemní vrazi jsou Irové, takže si užijete spousty politicky nekorektní zábavy: sranda se dělá z trpaslíků, tlustých Američanů, středověké architektury, jednoho Rusa a mnoha dalšího. Přitom je zde i velmi tragická druhá strana mince, která souvisí právě s tou katastrofou v Londýně, ale to zde nemůžu prozrazovat bez zbytečného spoilerování. Jen vězte, že velice charismatického Ralpha Finnese v roli šéfa obou hlavních hrdinů -Harryho- si užijete i v akci a nejenom po telefonu.

Popsat V Bruggách jako tragikomedii celkem sedí, přičemž v některých momentech je to velice na hraně, a od přímo smutného filmu je to celé zachraňováno pouze okouzlující angličtinou hlavních představitelů a skvělými slovními obraty.

Go somewhere, you know you could learn a foreign language or something.
For fuck's sake Ken, I barely manage English.

Taky mě tenhle film opravdu přesvědčil o tom, že Bruggy musím alespoň jednou za život vidět, protože to město je prostě úžasné a belgické pivo mi moc chutná.

P.S. Nenechte se zmást plakátem, ten film za to opravdu stojí.

Žádné komentáře: