čtvrtek 11. prosince 2014

Komentář k Agents of S.H.I.E.L.D. S02E07 (The Writing on the Wall)

V angličtině je krásný výraz pro stav, kdy je něco/někdo druhý v pořadí (ať se již jedná o seriál či univerzitní rok), tímto výrazem myslím sophomore, v případě seriálu Agents of S.H.I.E.L.D. se nacházíme uprostřed sophomore season, což je většinou po první rozjezdové řadě, kritická partie vývoje většiny seriálů. Budování fikčního univerza ostatně není jednoduchou záležitostí, jak jsem zde již několikrát zmínil. U AoS můžeme hovořit o novém modelu výstavby koherentního fiktivního světa, kdy základ vychází z původně filmového MCU, které bylo až později obohaceno o televizní tvorbu. V tomto směru představují Agents valstně jakýsi doplněk, prohlubující prvek spojující skrze přímé i nepřímé odkazy (nejčastěji tzv. name-dropping) jednotlivá zákoutí MCU; pravda prozatím pouze ta nacházející se na planetě Zemi.

Původní myšlenka nahlížet na MCU optikou všudepřítomné organizace S.H.I.E.L.D. se ukázala být trochu problematickou, již od počátku seriálu byli diváci vystaveniostrému kontrastu mezi velikostí titulní organizace a samotným záběrem (scope) seriálu zaměřeným na jeden malý tým agenta Coulsona. Žádné létající pevnosti, extra velké bitvy nebo camea opravdových Avengerů se jednoduše nekonaly. AoS začínal trochu připomínat takové marvelovské CSI a svým přístupek (první polovina úvodní řady) velkou část diváků odradil. O zlomovém sedmnáctém díle ,,Turn Turn Turn'', který konečně nakopnul seriál do toho správného badass módu jsem zde již hovořil. Po odstranění té velké berličky se AoS mohl začít profilovat jako to, čím měl bý již od začátku, tj. plnohodnotnou částí MCU, jejíž znalost bude napříště ovlivňovat i divácký zážitek ze samotných filmů (a ne vyloženě jednostranně naopak, jako tomu bylo doposud). Slibný rozjezd druhé série mne posléze utvrdil v přesvědčení, že AoS si druhou (i třetí) šansi určitě zaslouží.

Delší úvod byl dle mého názoru nutný pro správné zasazení komentovaného dílu do širšího kontextu AoS i celého MCU. Jsme totiž svědky druhého velkého obratu v celkovém směřování seriálu, který může být nakonec ještě důležitější, než velké odhalení Hydry v první řadě. Až dosud sloužil tento seriál jako takové lehce zastřené guilty pleasure pro opravdové fanoušky MCU, kdy často jediným odlišujícím prvkem byly ony easter eggs a další formy pomrkávání na diváka. Seriál byl dlouhou dobu vázán nutností držet velká tajemství pod pokličkou, a to až do premiéry Winter Soldier; poté se již mohla bitva mezi oběma organizacemi rozhořet naplno. Jak to prozatím dopadlo již všichni víme, Hydra zvítězila na celé čáře, z kdysi nejmocnější ,,kladné'' organizace (i když Furyho popis S.H.I.E.L.D. was a lot of moving parts je asi nejvíce výstižný) zbylo naprosté torzo v podobě Coulsonova týmu, jedné ukryté základny a hrstky loajálních agentů. Zatímco Fury pobíhá někde po Evropě a loví pohlaváry Hydry, aby se slavnostně objevil v druhých Avengers, zbyla novému řediteli Coulsonovi ta nejtěžší práce ze všech. Znovuvybudovat obrovskou špionážní agenturu totiž nebude vůbec jednoduché.

Druhá řada přinesla kromě sympatického převrácení vzájemných pozic (skutečně out of the shadows and into the light) i několik nových postav: skvělý Mack, schopná Mockinbird (mj. i adeptka na budoucí členství v Avengers), její bývalý manžel/mercenary Lance Hunter, na straně antagonistů pak především nestárnoucí doktor Whitehall a stále tajemný otec Skye. Nové postavy rovná se nové konflikty, které spolu s citelně temnějším vyzněním druhé řady vytváří dojem kvalitního díla a ne pouhé výplně mezi jednotlivými filmy.

Důležitým prvkem je i seriálová mytologie, ona hlavní linka prostupující všemi díly, která je naštěstí v druhé řadě mnohem více zřetelnější a nedostáváme tak zbytečné case-of-the-week do sebe uzavřené díly. Tajemný mimozemský artefakt, který v epizodě Shadows zabalila Peggy Carter do bedny, aby ji o nějakých šedesát let později ukradl operativec Hydry s pomocí intelu od bývalých agentů S.H.I.E.L.D. (see the complexity?); pokračující boj mezi oběma organizacemi, nejasný statut polovičních uprchlíků před zákonem, tajemství původu Skye a jejího otce, Wardovy mystifiakce a Coulsonův zdravotní stav, to vše dohoromady vytváří již poměrně propletenou tapisérii motivů a dějových linek. Motivace postav, jejich rozložení na šachovnici dějin, to vše podléhá neustálému vývoji a velkým zvratem v komentovaném díle se divák dostává do pozice aktivního objevitele nového zákoutí MCU univerza.

Pánové z Marvelu totiž odhalili nadcházející filmy Phase Three, kterými nás budou příštích pět let bombardovat. Jedním z těchto filmů je i snímek Inhumans, který se zaměřuje na rasu nadlidí (přesněji advanced offshoot of humanity) vzniknuvší po manipulaci lidské DNA ze strany mimozemské rasy Kree. V komentovaném díle jsme se dozvěděli něco více o minulosti projektu T.A.H.I.T.I. a hlavně jsme konečně vyřešili záhadu tajemných symbolů, které Coulson a spol. museli neustále vyrávat/malovat/tetovat. jedná se o mapu nějakého neznámého města - dle mého nejspíše domov samotných Inhumans, ke kterým bude patřit i Skye a její otec. To by totiž vysvětlovalo, proč Skye nemá žádné vedlejší příznaky jako ostatní (není zcela člověk) i tu nestabilitu otce. Pokud je tato teorie pravdivá, pak by AoS položili základ budoucího filmu a sama Skye by mohla být jednou z Inhumans, kterými se bude film zabývat. To by byl z hlediska struktury MCU velmi odvážný krok, protože by to od diváka předpokládalo jistou znalost seriálu pro plnohodnotné pochopení samotného filmu. Zároveň by přirozeně došlo k dalšímu psoílení pozice Aos jako možné základny i pro další televizní a filmové projekty, jak se ostatně nyní již děje s napjatě očekávaným Agent Carter.

Žádné komentáře: