úterý 16. dubna 2013

Defiance (Pilot)

Stanice Syfy se po delší době rozhodla vydat cestou skutečného sci-fi seriálu a jsem za to rád. Po zrušení Stargate Universe mi podobná záležitost v současné nabídce amerických stanic rozhodně chyběla, na propadáky typu Terra Nova nebo Revolution nehledě. Terra Nova dojela na to, že se snažila narvat v podstatě klasický rodinný seriál do sci-fi kulis a Revolution mi znechutily neskutečně hloupé postavy s hlavní hrdinkou v čele. Po shlédnutí pilotního dvojdílu novinky Defiance mám jednoznačně pozitivnější pocity.  

Především Defiance není nějakým polovičatým sci-fi seriálem, kde se vědeckofantastické prvky řeší nějak na okraj. Děj Defiance začíná v roce 2046 na Zemi, tak jak ji neznáme. V roce 2013 totiž přiletěli mimozemšťané společně známí jako Votan, kteří na svých kosmických lodích unikli zkáze svého solárního systému. Votan však nejsou jednotní, tvoří je dohromady sedm ras, které mají mezi sebou nevyřízené účty, pouze hrozba totální eliminace je donutila vytvořit dočasnou společnou vládu a pokusit se tak uniknout svému osudu. Votan rovněž nevěděli, že je Země obydlená, po jejich příletu se nějaký čas pokoušeli o soužití s lidmi, jenže jak už to tak bývá, vypukla válka. Tento dlouhotrvající konflikt byl ukončen poté, co tajemná exploze zničila celou vesmírnou flotilu a s nimi i mnoho jejich obyvatel, stále ještě spících v kryospánku. Následkem této exploze bylo nejen ukončení války, nýbrž i radikální proměna země, jelikož trosky flotily, které na Zem stále v nepravidelných intervalech dopadají uvolnily terraformační technologii a ta proměnila velké úseky zemského povrchu k nepoznání. Země je tak nyní domovem lidí, sedmi mimozemských ras, nejrůznějších mutantů a nevyzpytatelné fauny a flóry. Následkem dlouhotrvající války i lidé přišli o mnoho technických vymožeností, takže celý seriál je stylizován do sci-fi western stylu ála Firefly, a ačkoliv tato iluze není tak propracovaná jako u Whedonova kultu, je přinejmenším obstojná. 

Hlavní dvojici tvoří Joshua Nolan, člověk (model Han-Solo) bývalý voják a nový šerif titulního města Defiance (bývalé St. Louis) a Irisa Nyira, Nolanova adoptovaná dcera původem Irathient (rasa nejvíce podobná lidem). Naši protagonisté se živí hledáním použitelné technologie v troskách lodí dopadajících na Zemi a snaží se dostat do Antarktidy, která je nyní údajně prosluněným rájem. Samozřejmě se všechno zkomplikuje a naše dvojice po určitých peripetiích zakotví právě v Defiance, kde Nolan získá nově uvolněné místo šerifa. Mezi další představené postavy patří i nezkušená starostka (Julie Benz z Dextera), její sestra a majitelka místního bordelu, dvojice intrikujících mimozemšťanů, mocný majitel místních dolů a další. Postav je více než dost a lidé jsou spíše v menšině. Nicméně jak podotýkají i zahraniční recenze se pilotu daří vše zasadit do přijatelného rámce a průměrný divák se příliš neztrácí v záplavě pojmů a jmen, jednoduše řečeno expozice postav se podařila, i když kromě ústřední dvojice jsou všichni zatím velmi jednorozměrnými charaktery. Ale na nějakou hlubší psychologickou introspekci není v pilotu místo nikdy, zvláště s tak velikým ansámblem herců. Co se rovněž povedlo je město samotné. S trochou štěstí by něco takového i mohlo fungovat, míra propracovanosti možná nedosahuje např. Capricy, nicméně musím uznat, že kulisy jsou vhodně zvolené a celkový feel seriálu se mi zamlouvá. Stylizace se tedy také povedla a další díly budou mít jistě větší prostor pro představení dalších zákoutí Defiance. O něco horší je to již s exteriéry, kde by měl divák blíže poznat částečně terramorfovanou Zemi. Tady samozřejmě všechno stojí a padá na úrovni použitého CGI, která je přinejlepším kolísavá. Zatím jediná mimozemská rasa (Volge) je full CGI a tam by to ještě šlo, ale takové letecké záběry krajiny a zejména trikově dělaná vozidla jsou již o poznání horší. Naopak třeba interiér vesmírné lodi potěšil. Myslím, že celkově vzato pokud někdo dokázal překousnout úroveň triků třeba ve Stargate SG-1 v posledních dvou sériích, tak s Defiance nebude mít žádný problém. Je to zhruba srovnatelná s tím, že Defiance je v některých úsecích mírně lepší. Defiance je ovšem nepochybně dražší než Stargate a na počet trikových sekvencí náročnější vzhledem ke svému prostředí, stejně jsem rád, že se tvůrci snaží a nehážou nám do klína další variaci na kanadské lesy (i když i na ty dojde). Stejně se bude většina dílů odehrávat spíše ve městě samotném, takže ty občasné výlety ven by neměly zase až tak vadit. 

Na závěr musím říct, že jsem z Defiance nikoliv nadšený, ale byl jsem rozhodně příjemně překvapen. Skutečně mě zajímá vztah mezi hlavní dvojicí, zajímá mě historie konfliktu mezi lidmi a Votan a vůbec bych se rád o tomto světě dozvěděl více, což je myslím bezpochyby pozitivní. Seriál bych doporučil všem, kterým chybí pořádný sci-fi seriál ála Stargate, jestli se bude Defiance vyvíjet směrem naznačeným v pilotu, tak nás všechny čeká ještě mnoho kvalitních hodin u obrazovek. Za mě zatím 7,5 z 10, fanoušci sci-fi si můžou připsat ještě půl bodu a těším se na další díl.

Žádné komentáře: