čtvrtek 16. února 2012

Safe House


Po zkouškovém jsem si udělal radost touhle nadějně vypadající žánrovkou a zašel na ni do kina. Předem musím oznámit, že v rámci žánru se jedná o povedený kousek, ale Oscary za herecké výkony rozhodně sbírat nebude. Denzel Washington hraje Tobina Frosta, zběhlého agenta CIA toho času překupníka s utajovanými informacemi, který je okolnostmi donucen uchýlit se na americký konzulát v Kapském městě. Odtud putuje pod dohledem týmu CIA do úkrytu (tedy onen titulní Safe House), ten má na starost Ryan Reynolds. Reynolds se nudí, a to tak že hodně, JAR není zrovna vytížené pracoviště a celkově je velmi low-key, takže za celých dvanáct měsíců neměl ani jediného hosta a své dny tráví spíše čekáním na telefonáty a budováním vztahu s mladou francouzskou doktorkou. Proto je také překvapený, když zničehonic mu do úkrytu napochoduje parta ostrých hochů a v poutech muž hledaný na čtyřech kontinentech.

No a v tomto okamžiku se všechno tradičně zvrtne a zamotá. Frostovi pronásledovatelé prolomí obranu úkrytu, postřílí celý slavný CIA badass team a Reynolds jako jediný přeživší má Frosta na starosti. Následuje klasické run and hide po celém městě, troška podrazů, několik přestřelek a jedna slušná automobilová honička. Zatím ok, proč je tedy film jen průměrnou žánrovkou? Předně: Denzel tu hraje v podstatě stejnou postavu jako v Training Day a moc do toho nedává srdíčko, jede si, jak se říká ,,jen na nájem''; Reynolds se sice snaží mnohem více, ale postava mu tak úplně nesedne a tu proměnu z glorifikovaného domovníka na über-agenta mu tak nemůžu věřit. No a o nějakém hereckém souznění mezi dvěma hlavními představiteli také nemůže být řeč, Denzel se tváří, že je mu to všechno tak nějak jedno a snaživý Reynolds to prostě sám neutáhne, když k tomu přidáme jedno ,,nečekané'' odhalení, tak nám z toho vychází pouze recyklace stokrát viděných a použitých motivů. Pokud by tohle byl můj první akční film, řeknu si ok, je to bomba, jenže není. Denzel i Reynolds hráli už v lepších filmech.

Celkově tento film nemůžu doporučit všem, ale příznivcům žánru určitě, těm se lístek do kina vyplatí, ostatním však nikoliv.

Žádné komentáře: