sobota 5. února 2011

Faster


Po několika otravných komediích se Dwayne ,,The Rock'' Johnson opět objevuje v akčním filmu...to jsem si alespoň myslel při prvních minutách jeho nového počinu Faster. Tenhle film ovšem není klasická akční smršť, jedná se spíš o dobrý thriller s několika málo akčními scénami. Příběh je docela prostý, nicméně lze v něm spatřit určitý filozofický podtext, pokud se zaměříme na rovinu pomsta vs odpuštění, která je zde přítomna.

Takže Rock zde hraje řidiče, který spolu se svým nevlastním bratrem a dalšími dvěma kumpány přepadl banku; z uloupených peněz se příliš dlouho neradovali, protože je přepadli další lupiči a všechny pozabíjeli (bráchovi podřízli krk), Rocka střelili do hlavy, nicméně jako zázrakem přežil, a tak může po deseti letech strávených ve vězení splnit svou drsnou hlášku: ,,I'm gonna kill you all!''. Tímto způsobem začíná cesta jednoho muže za pomstou, Rock je skutečně nezastavitelný a jde si za svým přes mrtvoly. Nenajdeme zde bitky v klasickém slova smyslu, protože se ve většině případů jedná o skutečné popravy, tj. Rock někam vejde a ve zpomaleném záběru prostřelí někomu hlavu. Děj se lehce komplikuje s příchodem trochu divného neurotického hitmana, kterého si najal vůdce těch bad guys, aby Rocka vyřídil dřív, než se dostane k němu a taky je tu cop on drugs v podání Billyho Boba Thorntona vyšetřující Rockovu vendettu.

Filmu škodí nesmyslné odbočky, kdy sledujeme teda toho hitmana, resp. jeho svatbu a podobné podřadnosti nebo policajta a jeho rodinu, což mě samozřejmě vůbec nezajímalo a spíš bych ocenil jednu dobrou akční scénu nebo i lépe zvládnutou automobilovou honičku (v tomto bodě mi přišel hodně nevyužitý ten souboj na nože ve strip clubu), ale co se dá dělat. Sečteno a podtrženo jsem viděl v poslední době mnohem horší akční filmy, než je Faster a určitě by mi nevadilo podívat se na něj i na velkém plátně.

Žádné komentáře: