neděle 3. října 2010

Jonah Hex


Úplnou náhodou jsem shlédnul tento western s lehkými prvky fantasy a nebylo to vůbec špatné. Jedná se o klasický příběh pomsty, spolu s hlavním hrdinou Jonahem Hexem se ocitáme v Americe těsně po skončení občanské války, ve které Hex bojoval na straně Konfederace. Bohužel (jak už to tak bývá) odmítl spálit jednu nemocnici, musel zastřelit svého nejlepšího přítele a vzdát se Unii, načež jeho přímý nadřízený (a otec toho přítele) generál Quentin Turnbull upálil jeho ženu a syna a Jonahovi trošku vylepšil fasádu rozžhaveným železem...bla bla bla...Jonah znechucený životem se stává lovcem odměn a když se znovu vynoří údajně mrtvý Quentin má samozřejmě o práci postaráno.

Hlavní roli si střihnul Josh Brolin, který exceloval v No Country for Old Men, záporáka zase výborně hraje John Malkovich a miniroličku tu má i Megan Fox, která tradičně hraje oku lahodící křoví a ke konci si i trochu zastřílí. Jinak celý film vychází ze stejnojmenné komiksové řady, oproti předloze zde ale Jonah disponuje i schopností mluvit s mrtvými a vůbec některé aspekty filmu se od tradičního westernu značně odchylují. Takže máme tu například vymýtání zlého ducha, srandovní dynamitové samostříly, podivného bojovníka s kyselinovými slinami a hlavně ta úplně nejvíc badass zbraň jakoby vypadla přímo z Hellboye.

Co se mi na tom teda tak líbilo? Příběh zrovna neoslňuje, to vážně ne, ale herci odvádí slušné výkony a i díky kratší stopáži si nevšimnete všech slabin scénáře; velmi pěkné jsou nejrůznější vizuály, americkou stepí počínaje a digitálními vránami konče. Hudba je také zajímavá a když vezmu v potaz, že ji složila heavy-metalová skupina i celkem poslouchatelná. Jednoduše řečeno, pokud hledáte nenáročný snímek a máte rádi westerny nebo alespoň Joshe Brolina, pak dejte Hexovi šanci.

2 komentáře:

Henselt řekl(a)...

Film jsem dnes také viděl a souhlasím se slovy, že "nebyl špatný". Ovšem už pár měsíců jsem se na Hexe těšil a čekal jsem od něj o dost více (soudě dle traileru). Řekl bych takový slabší Solomon Kane.

J.A.K.U.B. řekl(a)...

Já taky čekal celkově lepší a hlavně vyváženější film, ale úplná katastrofa to naštěstí není. Solomon Kane se mi líbil hodně, bylo na tom prostě vidět, že se tvůrci snažili knižní předlohu co nejvěrněji přenést na filmové plátno, jenom škoda toho rozpočtu, pokud by dostali víc peněz, pak by mohlo jít o jeden z nejlepších filmů roku. No a jelikož Solomon ani moc nevydělává (není divu tak temné fantasy tu už dlouho nebylo) jsou i vyhlídky na případné pokračování prakticky nulové, což je samozřejmě škoda, protože první snímek sloužil hlavně k uvedení hrdiny a jeho světa na scénu a teprve až v druhém se mohl rozvinout nějaký více epický příběh...